5 tegn på vitamin B12-mangel

Tegn på vitamin B12-mangel er mange og kan lett overses, selv av fagfolk. En B12-mangel blir dessverre også mer vanlig.  Spesielt utsatt er vegetarianere, eldre, mage-/tarmopererte, diabetikere og brukere av syrenøytraliserende midler.

En mangel på vitamin B12 skyldes et dårlig opptak via tarmen fra maten vi spiser.  Utfordringene er at det kan være vanskelig å oppdage tidsnok, da symptomene på en mangel skjer veldig sakte.  Vanligvis tar det noen år før man oppdager at man har en B12-mangel.

Siden vi B12-vitamin ikke lagres så godt i kroppen, er vi derfor avhengig å innta tilstrekkelige mengder via kostholdet, eller ved daglig bruk av kosttilskudd med vitamin B12. 

Det er ikke farlig å innta mer vitamin B12 enn hva kroppen vår trenger.

5 tegn på vitamin B12-mangel:

1. Slapp og trøtt

Vitamin B12 bidrar til en normal energiomsetning og til en normal dannelse av røde blodlegemer.  Om vi ikke har en normal dannelse av røde blodlegemer kan blodprosenten gå ned, og man vil føle seg slapp og trøtt.  Dette siden transporten av oksygen blir dårligere. 

Vitamin B12 bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

2. Nummen og prikking i fingre og tær

Nervesystemets normale funksjon krever vitamin B12.  B12-vitamin trengs for at kroppen skal danne myelin, det beskyttende fettlaget rundt våre nerver. Mangel på vitamin B12 over tid kan da gi en følelse av nummenhet eller prikking i fingre og/ eller tær.  Det kan dog være mange årsaker til slik nummenhet og prikking, men B12-mangel er en av de.

3. Dårligere balanse

Siden B12 bidrar til både nervesystemets normale funksjon som beskrevet over, og en normal dannelse av røde blodlegemer, kan en mangel føre til at man blir mer ustø og kan få en dårligere balanse.  Dette ses spesielt hos de over 60 år.

4. Dårligere pust

Siden dannelsen av røde blodlegemer er avhengig av B12-vitaminet, kan noen oppleve å bli kortpustet.  Dette da kroppens evne til å transportere oksygen til våre celler kan bli dårligere.

Husk at også kortpustethet kan ha mange grunner, så det er viktig at du sjekker opp årsak.

5. Humørsvingninger

Vitamin B12 er nødvending for en normal psykologisk funksjon og en normal omsetning av homocystein.   Om man har en mangel på vitamin B12 vil nivå av homocystein øke. 

Dette kan gi humørsvingninger og lett nedtrykthet. 


Prøv B12-vitamin 1000 µg i 6 måneder
 Kun kr. 249,50 (gratis frakt)!

Best resultat med B12-vitamin


Innhold per sugetablett:

Vitamin B12 (Methylcobalamin)1000 µg

Egnet for alle over 15 år, samt gravide og ammende.


Kilde:

Comparison of sublingual vs. intramuscular administration of vitamin B12 for the treatment of patients with vitamin B12 deficiency; Bensky et al., Drug Deliv Transl Res, 2019 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30632091

Les også denne: Ny forskning:  Eldre får bedre fysisk funksjon med Curminol