Ned i vekt med mer søvn!

Ned i vekt med mer søvn høres kanskje rart ut.  Fakta er allikevel at om du får for lite søvn, setter dette i gang en rekke forskjellige prosesser i kroppen som kan være med å øke både kroppsvekten vår.  Dette gjør det da vanskeligere gå ned i vekt.

Om man har problemer med å falle i søvn på kvelden, kan derfor melatonin være et godt og trygt hjelpemiddel for å redusere innsovningstiden.

Søvn påvirker nemlig to forskjellige hormoner, leptin – som også kalles «metthetshormonet», og ghrelin – et hormon som forteller om vi er sultne eller mette.  Ved for lite søvn, reduseres leptinnivåene og appetitten vår øker.  Samtidig reduseres mengden av hormonet ghrelin, som så forteller hjernen vår at vi er sultne.  En ond sirkel har startet, og gjør det lettere overspise og da spesielt på søtsaker.

Dette har vi alle erfart ved at vi blir søtsugne og sultne når vi får for lite søvn.   Bare det å stå opp litt for tidlig en dag, eller legge oss litt for sent på kvelden, gjør at vi får økt appetitt og at vi inntar flere kalorier enn hva vi behøver.

En undersøkelse fra 2010 viste at kun en natt med for lite søvn gjorde at forsøkspersonene spiste 22% mer kalorier sammenlignet når de fikk nok søvn!  Det sier seg sa at mange netter med mangelfull søvn fort kan gi en del ekstra kilo på kroppen.

Ned i vekt med bedre blodsukkerbalanse

For lite søvn fører også til en dårligere blodsukkerbalanse, noe som gjør det vanskeligere kontrollere vekten.  Holder vi oss våkne for lenge på kvelden uten å få sove, øker også nivåene av stresshormonet kortisol.  Kortisol frigjør blodsukker fra leveren vår, som igjen stimulerer vår appetitt og gjør det lettere for oss spise mer enn hva vi egentlig bør.

Melatonin – søvnhormonet

Melatonin kalles ofte for søvnhormonet, men det burde heller blitt kalt for «mørkets hormon».  Dette fordi kroppen vår begynner å produsere melatonin når solen går ned og mørket faller på. 

Men kroppens produksjon av alderen faller med alderen, og alt i puberteten reduseres kroppens produksjon av melatonin.  Dette er grunnen til at mange hevder at økning av søvnproblemer med økt alder skyldes en reduksjon av melatoninproduksjonen.


Bestill et årsforbruk på 360 tabletter Melatonin

Kun kr. 249,50 (inkl. porto) for et helt år!


Kilder:

Acute sleep deprivation incrases food intake in healthy men.  Brondel et al., Am J Clin Nutri. 2010 Jun; 91(6)1550-9.

Associations between sleep loss and increased risk of obesity and diabetes.  Knutson et al., Ann NY Acad Sci. 2008; 1129: 287-304

Les mer om Melatonin her