Multivitaminer styrker immunforsvaret viser nytt studie

Multivitaminer har i alle år vært omdiskutert, og noen mener dessverre at det fortsatt ikke har noe for seg.  Slike holdninger bør revurderes. 

En ny studie fra USA som nå er publisert viser at et multivitamintilskudd er til stor nytte for personer over 55 år.

Multivitaminer styrker nemlig immunforsvaret hos friske personer mellom 55 og 75 år. De følte seg generelt oftere bedre, og de kom seg mye raskere på beina igjen, sammenlignet med de som fikk narretabletter.

Forskjellen var på hele 70% mellom de som fikk og de som ikke fikk multivitaminer.

Funnene er viktige, siden en brist på vitaminer og mineraler ofte er vanlig å se hos personer over 55 år.  En slik brist er en av årsakene til at vårt immunforsvar kan svekkes med alderen.

Studien ble gjort ved at en gruppe fikk et daglig multivitamintilskudd i 12 uker, mens en annen gruppe fikk narretabletter.

Multivitaminer styrket immunforsvaret

Undersøkelsen som er gjort i USA, så spesielt på immunforsvaret til deltagerne som fikk multivitaminer, samt blodverdier av sink, vitamin C og vitamin D. 

Disse næringsstoffene er spesielt viktig for et normalt immunforsvar og for at at det skal fungere som det skal. 

Ikke uventet steg blodverdiene av vitamin C og sink markant, samt at man så positive endringer ved andre immunfaktorer hos gruppen som fikk multivitaminer.

Kom seg mye raskere på beina

Etter 12 ukers viste undersøkelsen at de som fikk tilskudd av multivitaminer fikk styrket sitt immunforsvar, og hadde et sterkere immunforsvar.

De som fikk det aktive tilskuddet rapporterte om at de følte seg betydelig mye bedre enn de som fikk narretabletter, forskjellen var på hele 70%.  

I tillegg rapporterte de at de kom seg betydelig mye raskere på beina igjen.

Studien fant at det er en stor sammenheng mellom et sterkere immunforsvaret ved høyere blodverdier av vitamin C og sink.


Ja takk, jeg vil ha 5 måneders forbruk av Multivitamin

Kun kr. 249,50 (inkl. porto)


Kilde:
The Effect of a Multivitamin and Mineral Supplement on Immune Function in Healthy Older Adults: A Double-Blind, Randomized, Controlled Trial.  Factacoen et al., Nutrients 2020.

Lær mer om D-vitamin her