Økt livskvalitet med bedre søvn

Økt livskvalitet med bedre søvn. Hvor mye søvn som er anbefalt, er veldig individuelt på grunn av genetiske, medisinske og miljørelaterte faktorer.

Noen voksne føler de fint kan overleve på seks timers søvn, mens andre mener de trenger åtte timer med søvn hver natt for å takle hverdagslivets utfordringer.

Forskerne anbefaler at voksne får minst syv timers søvn per natt, men over ni timers søvn kan være gunstig for yngre personer samt de som lider av søvnmangel eller sykdom(1).

Søvnmengden et lite barn trenger, varierer mellom 14–17 timer for en nyfødt og 9–11 timer for en 6–13-åring. Tenåringer bør også få minst åtte timers søvn per natt (2).

Søvnmangel forårsaker problemer

Mange får dessverre altfor lite søvn. For familier med små barn kan dette skyldes at foreldrene etter en lang dag på jobben, fortsatt trenger tid til å delta i hobbyer og å ta seg av barna og hjemmet.

Egentid tas ofte fra de nødvendige timene med søvn. Men søvnmangel kan føre til problemer. Tretthet forårsaker irritasjon både hos små barn og hos voksne.

Studier viser også til at mangel på søvn kan føre til en redusert konsentrasjonsevne, hukommelse og generell mental yteevne (3).

Selv en person som ikke lider av alvorlig søvnløshet, kan bli blind for de negative effektene som forårsakes av dårlige søvnrutinener.

Sosial jetlag kan bli et problem

Det er mye du kan gjøre for å forhindre problemer knyttet til søvnmangel. En god natts søvn er ikke mulig uten en jevn døgnrytme, hvor du legger deg og våkner til omtrent samme tid hver dag i uken.

Mange tror kanskje at de etter en strevsom arbeidsuke kan holde seg våkne i helgen og ut i de små timer, siden neste tidlige morgen først er på mandag.

Men selv i helgene er det tilrådelig å ikke ha for stor forskjell i døgnrytmen i forhold til ukedagene. Studier nevner «sosial jetlag», som viser til problemene med å returnere til hverdagsrytmen etter å ha vært sent oppe i helgen (4).

Naturlige måter å forbedre søvnkvaliteten på

En regelmessig søvnrytme kan fremmes naturlig, for eksempel ved å unngå inntak av kaffe og andre koffeinholdige drikker etter tidlig ettermiddag.

Det er også tilrådelig å tilbringe kvelden i fred og ro når det er mulig. Det anbefales ikke å starte en samtale om et stressende tema helt på tampen av dagen.

Et fredelig og kjølig soverom, og om nødvendig ørepropper og en sovemaske, kan hjelpe deg med å sovne – men dette vil ikke nødvendigvis hjelpe hvis du har tilbrakt hele kvelden foran en TV, datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon.

Du bør gå og legge deg når du føler deg trøtt. Du bør ikke vente på at du skal bli trøtt mens du stirrer på lyse skjermer. Det blå lyset som sendes ut fra skjermene til digitale enheter, har vist seg å forsinke frigjøringen av søvnfremkallende melatonin i hjernen (5). Så til og med en kjedelig bok er et bedre alternativ enn en smarttelefon.

Søvnmønsteret påvirker vår livskvalitet, men det finnes også andre naturlige løsninger. Noen kosttilskudd, slik som Melatonin, Ashwagandha og Crystal Dream, kan med fordel brukes av alle for å fremme et godt søvnmønster.


Prøv Norges mest brukte Melatonin nå!

Kun kr. 249,50 (inkl. porto) for 12 måneders forbruk!


Klider:

  1. Recommended Amount of Sleep for a Healthy Adult: A Joint Consensus Statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Watson et al., Sleep, 2015
  2. National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Hirshkowitz et al., Sleep Health, 2015.
  3. Sleep deprivation: Impact on cognitive performance. Alhohla & Polo.-Kantola. Neuropsychiatr. Dis Treat. 2007 Oct; 3(5): 553–567.
  4. SLEEP – Official Publication of the Sleep Research Society. Volume 40, 2017 – Abstract Supplement. Oxford University Press
  5. Protecting the melatonin rhythm through circadian healthy light exposure. Bonmati-Carrion et al., Int J Mol Sci, 2014.

Mer om økt livskvalitet med bedre søvn her:

Hva er melatonin?

Melatonin lindrer ømme muskler