3 råd til vektkontroll

Råd til vektkontroll er mange.  Det trenger ikke nødvendigvis være så vanskelige råd, men det må gjennomføres.   Det er det som er det vanskelige.

Den mest motiverende årsaken til å gå ned i vekt er ofte fysisk utseende, men det finnes også mange gode helsemessige grunner til å holde vekten under kontroll.

Vektnedgang stabiliserer blodsukkerbalansen, gir gunstigere kolesterolverdier, gir mindre belastninger på leddene og gir mer overskudd i hverdagen.

Etter vellykket vektnedgang blir du også i bedre stand til å lettere bevege deg og delta i fysisk aktivitet.

Et sunt kosthold er grunnlaget

Utgangspunktet for vektkontroll bør være et sunt kosthold. Maten bør i så stor grad som mulig lages fra bunnen av med sunne ingredienser, slik som frukt og grønnsaker, fullkorn, usaltede og uristede nøtter, fisk, kylling, belgfrukter og yoghurt.

Ferdigmat og take-away, som pizza, hamburgere, pølser og potetgull, bør du la ligge igjen på hyllene i butikken.

Spis regelmessige måltider

Et av kjerneelementene ved vektkontroll er å legge måltidene til faste tider på dagen. Det betyr å spise en ordentlig frokost, lunsj og middag på omtrent samme tid hver dag. Dette krever litt planlegging, da kjøkkenskapene og kjøleskapet må inneholde ingrediensene du trenger for å lage sunn og god mat når du har tenkt å gjøre det.

Hvis du ikke har noen sunne ingredienser hjemme, er det fort gjort å spise noe usunt og fetende i stedet. En håndfull nøtter eller et eple er gode alternativer til snacks.

Bruk planteoljer og protein

Dersom karbohydrater utelates fra kostholdet i forbindelse med vekttap eller vektkontroll, anbefales det å primært bruke flytende, kaldpressede planteoljer og magre kilder protein, slik som fisk og kylling.

Bruk av kaldpressede oljer og magre proteinkilder når man reduserer inntaket av karbohydrater er knyttet til enorme helsefordeler. (Halton 2006).

Reduser alkoholinntaket

Alkohol inneholder mye kalorier, og derfor kan regelmessig, overdreven bruk gi vektøkning. Lavt eller moderat alkoholbruk er imidlertid ikke påvist å være forbundet med betydelig vektøkning. Kalorimengden i spesielt tørre viner er nokså lav, mens øl og søt sider er svært kaloririke.

Drikk mer vann

I en studie over åtte uker ble det observert at de som drakk en halv liter vann før måltider, gikk ned rundt 1,44 kilo i vekt uten de endret kostholdet eller økte sin fysiske aktivitet. Det å drikke vann hjalp også til å holde appetitten under kontroll. (Vij 2014).

Kvitt deg med dårlige vaner

Har du for vane å drikke brus til lunsj? Spiser du dessert etter lunsj? Kjøper du godteri eller iskrem hver dag? Dette er de mest skadelige vanene for vektkontroll, som du bør prøve å løsrive deg fra.

Det er kanskje ikke realistisk å slutte med alle de dårlige vanene samtidig, men de kan erstattes med sunnere alternativer. I stedet for å spise boller til ettermiddagskaffen, kan du for eksempel spise et par biter med mørk sjokolade.

Sats på bedre livskontroll

Det som ofte står i veien for vektkontroll, er mangelen på livskontroll. Hvis du har det travelt, er stresset, trøtt eller har bekymringer, kan det virke inn på vektkontrollen. Det er viktig å prøve å finne løsninger på disse problemene.

En måte å lindre stress på kan være å sortere gjøremål ut fra viktighet. Hvis du skynder deg hver dag, kan det være fordi du hele tiden tar deg av mindre viktige oppgaver som ofte kunne ha ventet.

Prøv å få nok søvn

For lite søvn øker sultfølelsen og appetitten, som lett kan resultere i for høyt kaloriinntak og vektøkning.

Studier har vist at mengden av ghrelinhormonet, som regulerer sultfølelsen, øker for de som sover for lite, mens mengden av leptinhormonet, som regulerer metthetsfølelsen, avtar. Sammen øker disse appetitten.

Studier har vist at når man får for lite søvn, resulterer i at man forsøker å finne tilfredsstillelse i mat, økt småspising, et dårligere kosthold og større inntak av kalorier. 7–8 timers søvn per natt er bra for vektkontroll.  Om du har problemer med å få nok søvn, anbefales det at du prøver Melatonin som korter innsovningstiden, eller Crystal Dream som gir dypere og mer langvarig søvn.

Naturmidler som støtter vektkontroll

Det finnes en rekke naturmidler som støtter vektkontroll som har god støtte i vitenskapen.  De best dokumenterte finnes i Glucovita.  Glucovita er et kosttilskudd med spormineralet krom, og med effektive planteekstrakter som støtter og stimulerer vektkontroll. 

Glucovita bidrar til en normal omsetning av næringsstoffer og til å opprettholde et normal blodsukkernivå. Et normalt bludsukkernivå er viktig for å unngå søtsug og overspising.  Glucovita bidrar også til en bedre metthetsfølelse.

Foruten krom, som opprettholder en normal blodsukkerbalanse, inneholder Glucovita også konsentrater fra en rekke plantestoffer.  Havre- og blæretangekstrakt gir en øker metthetsfølelsen, kanel hjelper til med å opprettholde normale blodsukkernivåer, mens guarana og mate påvirker fettmetabolismen og bidrar til vektkontroll, samtidig som begge urtene er med på å opprettholde energinivået.

Dette er våre beste råd til vektkontroll – lykke til!


Prøv Glucovita til halv pris nå

Kun kr. 249,50 (inkl. porto) for 2 mnd!


Flere råd til vektkontroll her:

Ned i vekt – mindre søtbehov