Matvarene som gir deg bedre søvn er det få som er klar over. Effekten av vårt kosthold påvirker utvilsomt vår søvnkvalitet.
Det er et faktum at aminosyren tryptofan og enkelte andre næringsstoffer er helt nødvendig for oss. Dette for at kroppen vår skal kunne produsere hormonene serotonin og melatonin.
Serotonin er et spesielt signalstoff som skilles ut av celler som finnes både i hjernen og i tarmen vår. Serotonin kan også skilles ut i blodet og i huden vår.
I hjernen er serotonin viktig for blant annet å regulere søvnen og humøret vårt.
Men for at kroppen vår skal kunne greie å skille ut og danne serotonin, må vi ha tilført proteinkilder som er rike på tryptofan.
Tryptofan i seg selv er også vitenskapelig bevist å gi bedre søvnkvalitet, samt gjøre oss mer søvnige før vi skal legge oss for natten. (1)
Mer tryptofan = mer melatonin
For at hjernen vår skal få nok tryptofan, og dermed gjøre oss bedre i stand til å produsere nok melatonin – er det viktig velge mat som inneholder så mye tryptofan som mulig.
Dette fordi tryptofan konkurrerer med andre proteiner og aminosyrer om å bli fraktet til hjernen.
En veldig god og naturlig kilde til tryptofan er gresskarfrø og gresskarfrøpulver.
Ved å innta litt gresskarfrø på kvelden, inneholder dette nok tryptofan som vil gi deg en bedre søvnkvalitet. (2)
Sammen med gresskarfrø, bør du også ta litt karbohydrater, da en liten økning i insulinutskillelsen vil øke opptaket av tryptofan.
Unngå melk- og myseprodukter på kvelden, da proteinene og aminosyrene her vil kunne redusere opptaket av tryptofan til hjernen.
Det finnes også tilskudd av tryptofan, men her skal man være forsiktig. Det er tidligere avdekket at slike tilskudd kan inneholde kontaminasjoner og kan gi noen sjeldne bivirkninger.
Du bør også unngå store måltider de siste timene før du legger deg. Store og tunge måltider kan i seg selv redusere søvnkvaliteten din.
Matvarene som gir deg bedre søvn og som vi anbefaler er pistasjnøtter, mandler, jordbær, bønner, egg og fete fisker. Disse er alle gode kilder til søvnhormonet melatonin.
Det er også nyere studier som viser at personer som har en sunn tarmflora generelt sover bedre. (3) En sunn og positiv tarmflora sikrer du ved å ha et allsidig kosthold, rik på frukt og grønnsaker. En daglig yoghurt anbefales. Det er en god kilde til probiotika.
Det å følge den såkalte Middelhavsdietten er også vitenskapelig vist å ha en god effekt på søvn og søvnkvalitet. (4)
Crystal Dream gir en naturlig lang og god søvn
For trygge kosttilskudd som gir deg bedre, dypere og lengre søvn anbefaler vi Crystal Dream.
Dette tilskuddet er laget for å gi en god og dyp søvn gjennom hele natten, og inneholder kun aktive ingredienser fra naturen.
Den inneholder blant annet et spesielt protein som det er forsket mye på. Det viser seg dette proteinet fremmer søvn og i tillegg reduserer stress. Dermed faller man lettere til ro og sover jevnere og bedre.
Det samme gjør sitrongress som du også finner i Crystal Dream. I tillegg inneholder den de velkjente og søvndyssende urtene humle, havre og kamille.
Dette er tradisjonelle urter som har vært brukt i generasjoner for å gi en bedre og dypere søvn.
Er årsakene til et dårlig søvnmønster mye stress og indre uro, viser forskning at Ashwagandha reduserer stress og bidrar til bedre søvn.
Melatonin for raskere innsovning
Mange har utfordringer med innsovningstiden når de legger seg til for å sove.
Om du sliter ekstra med innsovning anbefaler vi Melatonin. Siden Melatonin ble lov som kosttilskudd i november 2019, har den rukket å bli det mest solgte og populære kosttilskuddet i Norge.
Vår Melatonin er Norges mest brukte og du får nå et helt årsforbruk på 360 tabletter til kun kr. 222,50 inklusive frakt.
Kroppens egenproduksjon av melatonin synker dessverre etter hvert som vi blir eldre. Dette er en av grunnene til at eldre sover mindre en før. Ved å ta en tablett Melatonin 30 – 60 minutter før leggetid vil den hjelpe deg med å få raskere søvn
Både vår Melatonin og Crystal Dream er utviklet og produsert i Norge.
Kilder:
1: Influence of Tryptophan and Serotonin on Mood and Cognition with a Possible Role of the Gut-Brain Axis. Jenkins et al., Nutrients 2016.
2: Protein source tryptophan versus pharmaceutical grade tryptophan as an efficacious treatment for chronic insomnia. Hudson et al., Nutritional Neuroscience, 2005.
3: Gut microbiome diversity is associated with sleep physiology in humans. Smith et al., PLoS One, 2019.
4: Mediterranean Diet and Changes in Sleep Duration and Indicators of Sleep Quality in Older Adults. Campanini et al., Sleep 2017.