8 råd til bedre søvn – og det helt naturlig!
Det anslås at hele 40% av den norske befolkningen har utfordringer forbundet med søvn. Her er 8 råd til en bedre søvn:
1 – Vær fysisk aktiv:
Det er bevist at det å være fysisk aktiv gjør det lettere og sovne på kvelden, og at det forbedrer søvnkvaliteten. I tillegg gjør fysisk aktivitet at man også føler seg friskere og mer opplagt på dagtid.
Du bør dog ikke være for aktiv eller trene for tungt og hardt de siste fire timer før du skal legge deg.
2 – Unngå koffein på ettermiddag og kveld
Koffein finner du flere steder enn du skulle tro. Alle kjenner til at det er rikelig med koffein i kaffe og te. Husk dog at mange typer brus, energidrikker, kakao og sjokolade også kan inneholde koffein.
Derfor bør man unngå dette på kveldene., siden koffein kan blokkere for signalstoffer som er viktig for å regulere vår søvnsyklus. Prøv heller en urtete fri for koffein isteden for kaffe og te på ettermiddag og kveld.
3 – Stump røyken!
Det burde nesten si seg selv at man slutter å røyke. I sammenheng med søvn, er det vist at røykere sover mye mindre enn gjennomsnittet. I tillegg er røykere oftere plaget med søvnapné og urolige enn ikke-røykere (1).
Nikotin er et stimulerende middel som forstyrrer søvnen. Oksygeninntaket reduseres også som følge av røyking, og dette har innvirkning på søvnkvaliteten.
4 – Slå av lyset og bruk varm belysning om kvelden
Skarp og kjølig belysning holder oss våkne og forhindrer kroppens produksjon av melatonin. Har man utfordringer med søvn bør man redusere slik form for belysning på kveldene. I steden for kjølig lys prøv bytte til mer dempet og varmere belysning.
Reduser bruk av TV, mobiltelefon og dataskjermer, eller sett de på nattmodus, slik at kroppens produksjon av melatonin ikke reduseres.
5 – Reduser aktiviteter som kan holde deg våken
Aktiviteter som å se på TV, skanne i telefon, spise et sent måltid – det er aktiviteter som holder hjernen aktiv. Derfor kan det være lurt unngå dette før du skal legge deg til å sove. Gode alternativer er heller å lese en bok eller lytte til rolig og behagelig musikk.
6 – Ha faste søvntider
Det er viktig å ha et så stabilt og jevnt søvnsyklus som mulig. Man bør prøve stå opp til nogen lunde samme tid hver dag, og prøve legge deg til stort sett de samme tider hver kveld.
7 – Skap trivsel på soverommet
Et rent og pent soverom som er godt luftet før du skal sove har mange fordeler. Hodet slapper bedre av når det er ryddig rundt deg, og oksygenrik luft vil hjelpe til med å gi en bedre søvn.
Temperaturen bør være kjølig og ikke for varmt, og sørg for at rommet er mørkt. Bare en liten økning i lysmengden er nok til å redusere produksjonen av melatonin og kan forringe søvnen.
Et rolig, rent og behagelig soverom som ikke er for varmt, en god seng, madrass og pute – det er forutsetninger for en god natts søvn.
8 – Naturlige kosttilskudd for søvn
Det finnes gode og helt naturlige kosttilskudd som vil gi en god natts søvn.
Melatonin er et hormon vi selv produserer, men denne produksjonen faller med aldereren, eller om man utsetter seg for for mye lys før man skal legge seg. Tilskudd av melatonin reduserer innsovningstiden betydelig og gjør det lettere å falle i søvn.
Her i Norge er grensen for å selge melatonin som kosttilskudd på 1mg. Vitenskapelige undersøkelser viser at dette er mer enn nok for de aller fleste for å redusere innsovningstiden.
STR Nordic har Norges mest brukte Melatonin og til en gunstig pris på kun kr.249,50 (inkl. porto) for et helt årsforbruk på 360 tableter.
Crystal Dream er et urtepreparat med velkjente og dokumenterte urter som gir en dypere og lengre søvn. Den inneholder en optimal blanding av humle, havre og kamille, tradisjonelle urter som i Europa er brukt for sine søvngivende egenskaper i århundrer.
Crystal Dream inneholder også patentert sitrongress og et spesielt protein fra melk som gjør det lettere slappe av, roer tankene og gir god søvnkvalitet hele natten. Crystal Dream er ikke vanedannende.
For uten disse 8 råd til bedre søvn, les også:
Ashwagandha gir bedre søvn, reduserer stress
Kilde:
How smoking affects sleep: a polysomnographical analysis. Jaehne et al., Sleep Med, 2012.