D-vitamin 50µg
D-vitamin 50µg
kr. 499,-
En lett mangel på vitamin D3 er hyppig og stadig mer vanlig i Norge. Vi kan danne Vitamin D i huden under solstråling (UVB-stråler). Vi kan også ta opp vitamin D i tarmen fra vitamin D-holdig mat eller som kosttilskudd.
Det anbefales at vi har måler våre blodverdier av vitamin D3, målt som serum 25-OH-vitamin D (kalsidiol). Er disse verdiene under 50 nmol/L defineres man som å ha en mangel av D3-vitamin. Ønsket referanseområde er mellom 75 og 150 nmol/L.
Våre kapsler med D3-vitamin inneholder 50 mikrogram per kapsel, som er det som anbefales for å holde blodverdiene innenfor ønsket referanseområde.
Vitamin D3 har større biologisk aktivitet
Vitamin-D eksisterer i flere forskjellige typer. De to mest kjente er ergokalsiferol (vitamin D2) og kolekalsiferol (vitamin D3). Disse ble tidligere antatt å ha samme biologiske effekt. Men nyere forskning viser at vitamin D3 har større biologisk aktivitet.
Den formen som forekommer hyppigst hos mennesket er kolekalsiferol, da det er denne som dannes i huden ved soleksponering og som finnes i sjømat (f.eks. fete fiskeslag og tran).
Vitamin D regulerer opptak av kalsium
Vitamin D er viktig for omsetningen av kalsium i kroppen. Det regulerer opptaket av kalsium og fosfor i tarmen, for reabsorsjon i nyrene og for lagring av mineralene i skjelettet. Den er derfor viktig for å opprettholde en stabil konsentrasjon av kalsium i blodet.
Mangel på vitamin-D kan bidra til tap av skjelettmasse, noe som kan føre til benskjørhet, og risiko for benbrudd. Nyere studier har også vist at mangel hos unge kan øke fettlagringsprosessen og bryte ned muskler. Derfor er det viktig med ekstra tilførsel om vinteren, da sola gjemmer seg det meste av dagen.
Spiser du for lite fet fisk og ikke tar tran – da kan et kosttilskudd med vitamin-D være lurt å ta. Dette gjelder særlig for barn og unge, samt eldre.
Gode kilder til vitamin D:
D3-vitamin (Kolekalsiferol) finnes i noen animalske matvarer. Vitamin D3 (Ergokalsiferol) finnes i sopp. Foruten sollys direkte på huden vår er de viktigste kildene til vitamin D:
- Sollys direkte på huden vår
- Fet fisk (makrell, ørret, laks, sild), fiskerogn og fiskelever.
- Smør og melketyper tilsatt vitamin D.
- All tran er tilsatt vitamin D, og er sammen med kosttilskudd den viktigste kilden for vitamin D.
Innhold per anbefalt dagsdose - 1 kapsel:
Vitamin D3 | 50 µg |
Vitamin D fakta:
- Bidrar til normalt opptak og utnyttelse av kalsium og fosfor
- Bidrar til normale kalsiumverdier i blodet
- Bidrar til å opprettholde normale knokler
- Bidrar ti å opprettholde normale muskelfunksjoner
- Bidrar til å opprettholde normale tenner
- Bidrar til immunsystemets normale funksjoner
- Spiller en rolle i celledelingsprosesser